Zeilen
October 17, 2024

Huur nooit een boot

Er verandert iets op het water. Vooral sinds corona valt het me op. Je ziet meer huurboten. Vooral bij warm weer stikt het van de sloepen die voor een dagje zijn gehuurd. Ook het aantal onbestemde motorboten lijkt toe te nemen. In Friesland weet je het meteen als ze uit Langelille komen, of uit Irnsum of uit Koudum. En zeker als ze onder  Duitse vlag varen. Dan is het een huur-motorboot. En het zijn niet alleen motorboten die worden gehuurd. Rondom Heeg stikt het van de Fox-jes van Ottenhome.

Ik gun iedereen een boot, dus ook mensen die een week een motorboot huren. Maar het is wel uitkijken geblazen, zeker bij een brug of in een sluis. Al snel begint het geloei met boeg- en hekschroeven. Dat veel huurders ook de elementaire regels op het water niet kennen, is ze niet altijd kwalijk te nemen. Het is vooral hun paniek die mij altijd tot voorzichtigheid aanzet. 

Maar laat ik eerlijk wezen. Het begint vaak met vrienden die de vraag stellen. ‘Hoeveel kost dat nu, het huren van zo’n boot?’ Ik zeg altijd dat ik geen exacte bedragen ken. Maar dat ik wel weet dat huren veel en veel goedkoper is dan kopen. Want dat is het wat die vrienden echt willen weten. En inderdaad, er zijn weinig dingen zo duur als het bezit van een boot. Ik heb nooit begrepen waarom de stalling van een caravan vaak vier keer zo goedkoop is als de stalling van een boot. Bovendien vraagt een boot veel meer onderhoud dan een caravan. Nieuwe landvasten, nieuwe schoten, nieuwe zeilen soms, en elk jaar dat onderhoud, het bergen en het plaatsen van de mast, enzovoorts. 

In de eerste jaren dat wij ons boot hadden, hield ik het bij. De uitgaven voor de boot. Ik werd daar niet gelukkig van. Een verregende dag op de boot bleek al snel € 200 te kosten. En dan telde ik de afschrijving niet eens mee. Daar ben ik snel mee gestopt. Want als je al die bedragen ziet, begin je bijna te vergeten hoe heerlijk het is om een Noordkaper te hebben! 

Het enige wat ik tegenwoordig nog doe: in mijn logboek houd ik bij op hoeveel dagen we elk jaar op de boot zijn geweest. En als we de 30 gehaald hebben, ben ik geheel tevreden. Omdat ik uit mijn vroegere berekeningen weet dat de boot dan niet meer duurder was dan € 200 per dag. Maar dat laatste wilde ik nu juist net vergeten.